Волинська єпархія Української Православної Церкви

06.07.14

Різдво Іоанна Предтечі

Немає коментарів

    

   7 липня Православна Церква святкує різдво Іоанна Предтечі — останнього з пророків Старого Завіту та першого благовісника Царства Божого, який відкрив народу Ісуса як обіцяного Месію-Христа, Спасителя світу.


  Про народження Іоанна Предтечі розповідає євангеліст Лука:
У дні Ірода, царя Іудейського, був священник на ім’я Захарія, з денної черги Авієвої, і жінка його з роду Ааронового, ім’я її Єлисавета. Обоє вони були праведні перед Богом, виконуючи всі заповіді і устави Господні бездоганно. У них не було дітей, бо Єлисавета була неплідна, і обоє були вже похилого віку.
Одного разу, коли він у порядку своєї черги служив перед Богом, за жеребом, як звичайно було у священників, йому випало ввійти в храм Господній для кадіння, а вся безліч народу молилася зовні під час кадіння, – тоді з’явився йому Ангел Господній, стоячи праворуч жертовника кадильного. Захарія, побачивши його, збентежився, і страх напав на нього. Ангел же сказав йому: не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя, і жінка твоя Єлисавета народить тобі сина, і наречеш ім’я йому Іоанн; і буде тобі радість і втіха, і багато народженню його зрадіють, бо він буде великий перед Господом; вина і сікера не питиме, і Духа Святого сповниться ще від утроби матері своєї; і багатьох з синів Ізраїлевих наверне до Господа Бога їхнього; і йтиме перед Ним в дусі і силі Іллі, щоб навернути серця батьків до дітей, і непокірних до образу думок праведників, щоб представити Господу народ приготований.
І сказав Захарія Ангелові: з чого я знатиму це? бо я старий, і жінка моя вже похилого віку.
Ангел сказав йому у відповідь: я Гавриїл, що стою перед Богом, і посланий говорити з тобою і благовістити тобі це; і ось, ти будеш мовчати і не матимеш можливості говорити до того дня, коли збудеться це, за те, що ти не повірив словам моїм, котрі збудуться в свій час.
Тим часом народ чекав Захарію і дивувався, що він забарився в храмі. Він же, вийшовши, не міг говорити до них; і вони зрозуміли, що він бачив видіння в храмі; і він говорив з ними знаками і залишався німим. А коли закінчилися дні служіння його, повернувся до свого дому.
Після тих днів зачала Єлисавета, жінка його, і таїлася п’ять місяців, кажучи: так сотворив мені Господь у ці дні, коли зглянувся на мене, щоб зняти з мене сором перед людьми.

      Єлисаветі ж настав час родити, і вона народила сина. І почули сусіди й родичі її, що звеличив її Господь милістю Своєю і раділи з нею. І восьмого дня прийшли обрізати немовля, і хотіли назвати його ім’ям батька його — Захарією. На це мати його сказала: ні, а назвати його Іоанном. І сказали їй: адже ніхто з рідних твоїх не звався ім’ям цим. І питали знаками в батька його, як би він хотів назвати його. Він попросив дощечку і написав: Іоанн ім’я йому. І всі здивувались. І відразу відкрилися уста його і мова його, і він почав говорити, благословляючи Бога. І був страх у всіх навколишніх жителів; і розповідалося про все це по всій нагірній країні Іудейській. (Глава 1 Євангелія від Луки)

    
Церковне передання доносить до нас пам’ять про те, як склалася доля Іоанна Предтечі після народження. Щоб спасти немовля від убивць, яким цар Ірод наказав знищити усіх дітей навколо Вифлеєму (а це було неподалік від того міста, де жили батьки Іоанна Предтечі), його мати праведна Єлизавета була змушена сховатися у горах. А Захарію воїни вбили у храмі. Тридцять років Іоанн жив у пустелі, вдягаючись у одяг з верблюжого волосся та харчуючись акридами й диким медом. Потім, почувши голос Божий, він пішов околицями Йордану та став проповідувати хрещення покаяння для прощення гріхів.
Сам Ісус Христос казав, що “з народжених жінками не поставав більший за Іоанна Хрестителя”. Більше немає жодної людини у Старому Завіті, про народження якої сповіщав би архангел Гавриїл. Унікальна роль Іоанна в історії спасіння людства — в тому, що він був покликаний приготувати народ до проповіді Ісуса Христа. Церква називає його Предтечею — тобто тим, хто йшов перед Ісусом. Передувати Ісусові означало не тільки провіщати про Нього, але й показати Його світові, засвідчуючи силою та власним авторитетом близької до Бога людини: “Ось — Агнець Божий, що бере на Себе гріх світу”.
Разом з Іоанном Предтечею старозавітний світ входить до епохи Євангелія. Благу звістку починає проповідувати Іоанн: “Покайтеся, бо наблизилося Царство Боже”. Потім саме з цих слів почнеться проповідь Ісуса Христа. “Від днів Іоанна Предтечі дотепер Царство Боже силою береться, і хто докладає зусиль, досягає його”, – так казатиме Ісус Христос.
Тепер християни схильні “віддаляти” Царство Боже у неосяжне майбутнє. Ми чекаємо, що воно наступить чи то у загробному житті, чи то після Другого пришестя Христа. І виходить, що тут і тепер Царство Боже для нас нібито не є реальністю. Проте Євангеліє каже, що це — сама реальність, до якої вже сьогодні ми покликані увійти, хоча і чекаємо, що у повноті воно відкриється дійсно при Другому пришесті Ісуса Христа.
Царство Боже — це не якесь абсолютно комфортне місце, позбавлене болю, недугів, скорбот та неправди. Це — стан нашої души, нашого внутрішнього “я”. Господь Ісус каже, що Царство Боже не настане помітним чином, не скажуть, що воно тут чи ось там, тому що Царство Боже є “серед вас”, або “всередині вас” (різні варіанти перекладу). Апостол Павло пише про ознаки Царства Божого: це праведність, мир і радість у Святому Дусі. Отримавши мир з Богом через хресну жертву Ісуса Христа, пише апостол Павло у посланні до Римлян, ми — християни — хвалимося не тільки цими славетними ділами Божими та нашою вірою, але й… скорботами, тому що “скорботи породжують терпіння, терпіння — досвідченість, а досвідченість — надію”. Жити Царством Божим — означає дозволити Богу стати нашим Царем, щоб Він головував у нашому житті.
Першим благовісником Царства Божого був пророк Іоанн. Проголошуючи волю Божу, він гостро відчував та викривав усяку неправду, не дивлячись на особи. За що й постраждав від царя Ірода, але був прославлений Богом. І сьогодні приклад його життя надихає на те, щоб повністю віддати Богові все своє життя, не миритися з кривдою, якою сповнений цей світ, вже зараз почати жити новим життям Царства Божого.

Прот. Андрій Дудченко



Немає коментарів :

Дописати коментар