Волинська єпархія Української Православної Церкви

09.01.14

Кінофорум Волинської православної молоді.

Немає коментарів

Єдиною дійсно сліпою особою у Різдвяний час є той, хто не має Різдва у своєму серці.
Хелен Келлер

“Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне” ( Ін.3.16) .

Вже ХХІ століття християвський світ святкує Різдво Христове, як знак вдячності, що Бог дав Спасителя людям.

5 січня в приміщені Обласної філармонії з інціативи молодіжної організації "Лови Момент" відбувся ІІ кінофорум під назвою :"Перед Різдвяний вечір у дружньому колі". Участь у ньому взяли молодь з клубу «Дорога до дому»,молодь з організації “Омофор”, студентська молодіжка та молодь з « К.Р.О.К»у. Він відбувся в такій послідовності: збір учасників, перегляд фільму, чаювання, перегляд відеоролику, підбиття підсумків форуму, прощання.

Оскільки ця зустріч відбувалася перед Різдвом, фільм був підібраний на відповідну тематику.

Сам фільм є досить повчальним, містить коментарі священників, журналістів, кінорежисерів. Тут порушується одна з найбільших проблем не лише сьогодення, а й минулого: «В житті щось повинно змінитись, якщо ні, то життя далі не має сенсу. В цьому світі зло залишається не наказаним, а добро перемагає лише в кіно. Вічні цінності безнадійно застаріли. Любові більше немає. Залишились тільки бажання, треба спішити взяти якомога більше від цього світу інакше навіщо він ще потрібен? Римська імперія І століття до Різдва Христового найбільш популярною епітафією в державі стає надпис: «Я був ніщо і тепер став ніщо. Прохожий, їж, пий і веселись». Ми байдуже спостерігаємо як вічні цінності перестають бути важливими люди стаються якомога більше взяти від життя, забувши про Творця. І щоб знову люди стали на шлях до Бога, Він посилає на землю Свого Сина. «Ми називаємо Спасителя Світлом Правди, Сонцем Правди: «Рождество Твое Христе Боже наш, возсия мирови свет разума. Свет разума для всього світу, Солнце правди. А що теке світло? Світло допомагає бачити, розрізняти предмети, бачити шлях. В темноті ми не можемо бачити дороги, легко зірватись в провалля, зійти правильного шляху.» - Говорить Святійший Патріарх Московський и всієї Русі Кирил.

У фільмі багато посилань на Біблію, також великий акцент зроблений на символіку Різдва.

«Зелена ялинка, яку ми приносимо до дому,- це не просто прикраса інтер’єру, це символ світового древа, всесвітня сила з’єднуюча небо і землю, вічність і час. Золоті кулі і фантастичні іграшки які ми вішаємо на ялинці - це нагадування про Райські плоди. Чим більше різних іграшок на ялинці тим більше вона схожа на Древо пізнання добра і зла. Оскільки слова «добро і зло» на давньоєврейській мові означає «все на світі». Прикрашаючи ялинку ми самі ще не розуміємо, що повертаємося в дитинство людства коли весь світ до краю був заповнений чистим щастям і в ньому не було місця для болю і смерті». Дари які волхви принесли в дари Ісусу: «Золото – царю. Ладан, храмові пахощі,- Богу. Смирно, ароматичну смолу яку використовували при похованні,- людині». Одними з головних страв є сочиво(кутя) і узвар з сушених фруктів. Узвар подають при народженні, а сочиво на поминках. Це теж моє велике бачення- нагадування про те, що Месія прийшов на землю щоб віддати своє життя за людей. «Повернувшись із церкви до дому готують різдвяний стіл: під скатертину потрібно покласти сіно в пам’ять про віфлеємські яслі, посуд кращим в славу Господа. За стіл прийнято сідати коли на нічному небі появиться перша зірка. Всі страви смачні і святкові, проте без м’яса і молока тому, що піст ще не закінчився».

При обговоренні фільму присутні запитували у священників про те, що їм було не зрозуміле під час перегляду фільму. Також декілька хвилин було виділено для організаційних питань по проведення майбутніх заходів.

Чергова зустріч, на мою думку, пройшла вдало: зустріч з друзями, перегляд повчального фільму, позитивні емоції.

Пам’ятаймо: «Христос прийшов в цей світ щоб кожен з нас знав: Бог любить нас. Світ не став Раєм, але в ньому є відповідь на головне питання: «Як бути щасливим?» Щоб змінити себе і світ навколо, щоб повернутись до Бога, потрібна просто любити і не обов’язково робити великі речі можна і не значні, проте з великою любов’ю. Напевне, це можливе не лише на Різдво?»

 

Вікторія Панасюк.

2014-01-07_153436 кінофорум

Немає коментарів :

Дописати коментар